top of page

Javna skupina

Public·7 Skupina

Kaj je razlog, da je prišlo do tako uničujočih padavin?


24UR.COM

Ljubljana, 05.08.2023

AVTOR: Nika Žagar


V noči na soboto so bili nalivi manj siloviti, a je ob poplavnih katastrofah vsaka kaplja odveč. Kljub temu da so padavine oslabele, je v zadnjih dveh dneh padlo dvakrat toliko dežja, kot ga je lansko leto padlo v celem poletju skupaj, poroča hišni prognostik Rok Nosan. Ujme, ki so pustošile po Sloveniji, pa so bile posledica nadpovprečno toplega sredozemskega morja in hladnega zraka iz severa.


VIDEO:

https://www.24ur.com/video/62998090

 

Kot je v današnji prvi izredni oddaji Slovenija pod vodo dejal naš hišni prognostik Rok Nosan, so v noči iz petka na soboto nastajale nevihte, ki so se pomikale nad Kvarner in Dalmacijo ter se med tem v pasovih širile nad Slovenijo in slabele, zato večjih nalivov pri nas ni bilo. "V večjem delu države je padlo nekje od 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter, na zahodu in jugu države pa nekoliko več," pove.


Skupna količina padavin je rekordna in pojasnjuje tudi, zakaj je prišlo do poplav, ki trenutno pustošijo po Sloveniji. V dveh dneh je namreč lokalno zapadlo več kot 250 litrov dežja na kvadratni meter, kar je dvakratna količina padavin, ki so zapadle v lanskem poletju skupaj. Najbolj prizadeti sta gorenjska in koroška regija.Naliv FOTO: Shutterstock

 

Razloga za veliko količino padavin, ki je padla v kratkem času, sta hladen zrak iz severa in toplo Sredozemsko morje. Kot pojasnjuje Nosan, se je nad Sredozemljem v preteklih dneh zadrževal izrazit vročinski val, ki je vplival tudi na povprečno temperaturo morja, ki je bila v drugi polovici julija najvišja do zdaj, in sicer 28,71 stopinje Celzija. "V zadnjih dneh se je v zahodno Sredozemlje spustil občutno hladnejši zrak in posledično so nad nami zapihali močnejši južni vetrovi, ki so iz morja v Slovenijo prinašali ogromne količine vlage. Ker lahko toplejše morje v ozračje odda več vlage kot hladnejše, je ravno temperatura morja ključna za obilne padavine."


Nalivi se bodo v prihodnjih dneh umirili. V nedeljo se bodo še pojavljale plohe in nevihte, ki pa ne bodo tako obsežne in silovite, kot so bile v preteklih dneh. Da po dežju posije sonce, je potrdil tudi hišni prognostik, ki pravi, da nas po ponedeljku čaka nekoliko daljše obdobje stabilnega in sončnega vremena. Sprva bo sveže z jutranjimi temperaturami okoli 10 stopinj Celzija, nato pa se bo občutno ogrelo. V drugi polovici tedna lahko tako v popoldnevih pričakujemo spet 30 stopinj Celzija.
Alan Perry Slovenija
Humanitarno društvo StanislaV

About

Dobrodošli v skupini! Lahko se povežete z drugimi člani, pre...
bottom of page