top of page

Planet zemlja

Public·8 members

Tudi v severnem Atlantiku izmerili najvišjo temperaturo v zgodovini meritev


V sredo rekordnih 28,71 stopinje Celzija izmerili tudi v Sredozemskem morju


J. R.

29. julij 2023 ob 11.06 MMC RTV SLO, STA


Morska površina v severnem Atlantskem oceanu je v tem tednu dosegla najvišjo temperaturo v zgodovini meritev – 24,9 stopinje Celzija. Severni Atlantik običajno najvišje temperature doseže septembra, zato bo rekord verjetno kmalu znova presežen.


Sončni zahod nad severnim Atlantskim oceanom pri ameriškem mestu Kennebunkport v zvezni državi Maine. Foto: AP

 

"Na podlagi naše analize smo v sredo zaznali rekordno povprečno temperaturo morske površine v severnem Atlantskem oceanu, in sicer 24,9 stopinje Celzija," je sporočil Xungang Yin, znanstvenik z Ameriške uprave za oceane in ozračje (NOAA).


NOAA, ki spremlja temperaturo morja od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, bo predhodne ugotovitve uradno potrdila čez približno dva tedna.


"Temperatura morske površine v severnem Atlantskem oceanu bo predvidoma še naprej naraščala v avgustu," je opozoril Yin in dodal, da bo novi rekord zelo verjetno kmalu presežen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Od marca, ko se severni Atlantik po zimi začne segrevati, so temperature na splošno višje kot v prejšnjih letih, pri čemer je razlika v zadnjih tednih izrazitejša.


Rekord je sicer presenetljiv, saj običajno severni Atlantski ocean najvišjo temperaturo doseže šele na začetku septembra. Tako so prejšnji rekord zaznali septembra lani in je znašal 24,89 stopinje Celzija.


Severni Atlantik je postal simbolična opazovalna točka za segrevanje morske vode po vsem svetu zaradi učinkov podnebnih sprememb, ki jih povzročajo emisije toplogrednih plinov.


Vročinski valovi v morju obstojnejši


"Situacija je ekstremna: vročinske valove v morju smo že videli, vendar so tokratni zelo obstojni in se širijo po veliki površini," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala Karina Von Schuckmann z raziskovalnega centra Mercator Ocean.


Znanstveniki opozarjajo, da so oceani od začetka industrijske dobe absorbirali 90 odstotkov odvečne toplote, ki jo je proizvedel človek, navaja France 24. "To kopičenje energije se je v zadnjih dveh desetletjih podvojilo, kar je spodbudilo globalno segrevanje," je še opozorila Karina Von Schuckmann.


Rekord tudi v Sredozemskem morju


Rekordne temperature v Atlantskem oceanu so bile dosežene le nekaj dni po tem, ko so Združeni narodi potrdili, da bo letošnji julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev. Poleg Atlantika pa se vse bolj segreva tudi Sredozemsko morje, opozarja skupina španskih znanstvenikov, ki trdi, da je morje v ponedeljek doseglo najvišjo temperaturo v zgodovini meritev, in sicer 28,71 stopinje Celzija.Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page