top of page

Svetovne novice

Podatki so pridobljeni iz svetovnih organizacij, ki delajo na področju narave

Ker HDS nima strokovnjakov, ki delujejo na področju ohranjanja narave,  ta strokovna dognanja pridobiva iz uglednih institucij na tem področju v svetu. Pripravljamo tudi naše projekte na tem področju za Slovenijo in širšo okolico. Dajemo pa tudi možnost vsem, ki bi radi z nami sodelovali in pripomogli k reševanju tega perečega problema za svet in človeštvo.

Vemo, kaj nas čaka do konca tega stoletja, a brez skupnih naporov in spremembe mišljenja ter nesmiselnega pohlepa se bo človeštvo do konca tega stoletja zmanjšalo za 60 %.

Razmislite in se nam pridružite. Še je čas za preživetje nas in naših zanamcev.

VSE OBJAVE - KAZALO

 1. Ogljikov dioksid

 2. Globalna temperatura

Preostali del te spletne strani ponuja različice po meri za spletne, HD in 4K zaslonske sisteme.

NASA

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost HD.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 720x586 za Climate.nasa.gov

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 720x586 za Climate.nasa.gov

HD vsebine
Dodatne vizualizacijske vsebine v HD ločljivosti.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost HD.

Ogljikov dioksid

ZADNJA MERITEV: julij 2022

419 ppm

Ključni zaključek:

Ogljikov dioksid v ozračju segreva planet in povzroča podnebne spremembe. Človeške dejavnosti so v manj kot 200 letih povečale vsebnost ogljikovega dioksida v ozračju za 50 %.

 

 

Ogljikov dioksid (CO 2 ) je pomemben plin za zadrževanje toplote ali toplogredni plin, ki izvira iz pridobivanja in sežiganja fosilnih goriv (kot so premog, nafta in zemeljski plin), požarov v naravi in ​​naravnih procesov, kot so vulkanski izbruhi. Prvi graf prikazuje ravni CO 2 v atmosferi , izmerjene na observatoriju Mauna Loa na Havajih v zadnjih letih, brez naravnih sezonskih sprememb. Drugi graf prikazuje ravni CO 2 v zadnjih treh ledeniških ciklih Zemlje, kot so jih zajeli zračni mehurčki, ujeti v ledene plošče in ledenike.

Od začetka industrijskih časov (v 18. stoletju) so človekove dejavnosti dvignile atmosferski CO 2 za 50 % – kar pomeni, da je količina CO 2 zdaj 150 % vrednosti iz leta 1750. To je več, kot se je naravno zgodilo ob koncu zadnje ledene dobe pred 20.000 leti.

Animirani zemljevid prikazuje, kako se je svetovni ogljikov dioksid spreminjal skozi čas. Upoštevajte, kako zemljevid spreminja barve, ko se količina CO 2 dvigne s 365 delcev na milijon (ppm) leta 2002 na trenutno več kot 400 ppm. (»Deli na milijon« se nanašajo na število molekul ogljikovega dioksida na milijon molekul suhega zraka.) Te meritve so iz srednje troposfere, plasti Zemljine atmosfere, ki je 8 do 12 kilometrov (približno 5 do 7 milj) nad tlemi.

 

20 let globalnih meritev ogljikovega dioksida (CO 2 ) AIRS (2002-2022)

Vizualizacije Helen-Nicole Kostis Izdano 28. maja 2022

Ta vizualizacija podatkov prikazuje globalno porazdelitev in variacijo koncentracije ogljikovega dioksida v srednji troposferi, ki jo je opazoval atmosferski infrardeči sonder (AIRS) na vesoljskem plovilu NASA Aqua v obdobju 20 let. Ena očitna značilnost, ki jo vidimo v podatkih, je nenehno povečevanje ogljikovega dioksida s časom, kot je razvidno iz premikanja barve zemljevida od svetlo rumene proti rdeči s časom. Druga značilnost so sezonske spremembe ogljikovega dioksida na severni polobli, ki jih ureja rastni cikel rastlin. To je mogoče videti kot utripanje barv, s premikom k svetlejšim barvam, ki se začnejo aprila/maja vsako leto, in premikom k rdeči, ko konec vsake rastne sezone prehaja v zimo. Sezonski cikel je bolj izrazit na severni polobli kot na južni polobli,

Vizualizacija vključuje prostorski zemljevid globalnega ogljikovega dioksida, ki temelji na podatkih, in časovnico na dnu. Časovnica prikazuje mesečni časovni korak in je povezana s prilagojeno vrednostjo ogljikovega dioksida. Območja, kjer je zračni tlak nižji od 750 mB (območja visoke nadmorske višine), so bila v vizualizaciji označena kot območja nizke kakovosti podatkov (črtasta). Ta vnos ponuja dve različici območij nizke kakovosti podatkov (prečrtanih). Ena različica vključuje črtasta območja, saj so izračunana na podlagi vrednosti podatkov, druga različica pa črtasta območja pod 60 južnim.

 

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 4K.

 

Viri podatkov:

 •  

 • Ogljikov dioksid (CO 2 ) iz Sounderja SIPS: AQUA AIRS IR-level 3 CLIMCAPS: Mesečni omrežni nadzor kakovosti V2 (SNDRAQIL3CMCCP) , ki je mesečni produkt globalne pokritosti in prostorske ločljivosti 1x1 stopinj.

  Vizualizacije, vključene na tej strani, uporabljajo spremenljivko co2_vmr_uppertop iz izdelka CLIMCAPS. Območja, kjer je zračni tlak nižji od 750 mB (območja z visoko nadmorsko višino) in pod 60 stopinjami juga, so bila v vizualizaciji označena kot nizka kakovost podatkov (črtasta območja). Poleg tega so bila območja z vrzelmi v podatkih in z visoko nadmorsko višino manj kot 5 % ločljivosti izdelka zapolnjena z algoritmom najbližjega soseda.

  Citiranje: Chris Barnet (2019), Sounder SIPS: AQUA AIRS IR-only Level 3 CLIMCAPS: Comprehensive Quality Control Gridded Monthly V2, Greenbelt, MD, ZDA, Goddard Earth Sciences Data and Information Services Center (GES DISC), Dostopano: [26. maj , 2022], doi: 10.5067/ZPZ430KOPMIX

 •  

 • Trendi atmosferskega ogljikovega dioksida NOAA. Vizualizacije na tej strani prikazujejo desezonske meritve srednje vrednosti iz mesečnih srednjih podatkov CO2 Mauna Loa za obdobje september 2002–marec 2022, dostopno: [8. april 2022].

  Citiranje : Dr. Pieter Tans, NOAA/GML ( gml.noaa.gov/ccgg/trends/ ) in dr. Ralph Keeling, Scripps Institution of Oceanography ( scrippsco2.ucsd.edu ).

  Citiranje : Keeling, Ralph F; Keeling, Charles D. (2017). Atmosferski mesečni podatki o CO2 in situ - Observatorij Mauna Loa, Havaji (Arhiv 2021-09-07). V Scripps CO2 Program Data. Digitalne zbirke knjižnice UC San Diego. https://doi.org/10.6075/J08W3BHW

 •  

 • Obrisi celin in držav iz Scientific Visualization Studio, NASA/GSFC.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 4K.

Vsebina Science On a Sphere (SOS)
Naslednji razdelek vsebuje sredstva, oblikovana za Science On a Sphere in povezane zaslone.
Datoteka SOS seznama predvajanja: playlist.sos
Datoteka SOS oznake: labels.txt

Okvirji in film v ločljivosti 4096 x 2048 za zaslone Science On a Sphere.

global_airs_co2_SOS_thumbnail.png

Sličica za Science On a Sphere.

airsco2_colorbar_1000x200.png

NEPOSREDNE MERITVE: 2005-DAS

Vir podatkov: Mesečne meritve (odstranjen povprečni sezonski cikel). Zasluge: NOAA 

undefined.png

PROXY (POSREDNE) MERITVE

Vir podatkov: Rekonstrukcija iz ledenih jeder.
Zasluge: NOAA

co2_left_061720.gif

Barvna vrstica globalnih podatkov in opomb AIRS o ogljikovem dioksidu (CO 2 ).

Svetlo rumena (nizka vrednost) do rdeča (zelo visoka vrednost) zaporedna barvna vrstica za ponazoritev povečanja globalnega ogljikovega dioksida skozi leta. Črtasta prekrivanja v vizualizaciji podatkov označujejo področja nizke kakovosti podatkov.

Ta barvno kodiran zemljevid v Robinsonovi projekciji prikazuje napredovanje spreminjajočih se anomalij globalne površinske temperature. Normalne temperature so prikazane v beli barvi. Temperature, ki so višje od običajnih, so prikazane rdeče, temperature, nižje od običajnih, pa modre. Normalne temperature so izračunane za 30-letno izhodiščno obdobje 1951-1980. Zadnji okvir predstavlja 5-letne globalne temperaturne anomalije od 2017 do 2021. Lestvica v stopinjah Fahrenheita.

NASA

GLOBALNI TEMPERATURNI INDEKS KOPNSKO-OCEAN
Vir podatkov: Nasin Goddard Institute for Space Studies (GISS). Zasluge: NASA/GISS

Globalna temperatura

ZADNJA LETNA POVPREČNA ANOMALIJA:2021 

0,85 °C - 1,53 °F

undefined (1).png

Ta vizualizacija podatkov prikazuje anomalije globalne površinske temperature za leto 2021 na vrtečem se globusu, da poudari La Niño. La Niña se je razvila in naj bi trajala do začetka leta 2022. Kljub ohlajanju tega naravnega podnebnega pojava so temperature v mnogih delih sveta nadpovprečne. Leta 2000 je bil tudi dogodek La Niña podobne moči kot leta 2021, vendar so bile svetovne temperature leta 2021 za več kot 0,75 stopinje Fahrenheita višje od leta 2000.

Ta barvno kodiran zemljevid v Robinsonovi projekciji prikazuje napredovanje spreminjajočih se anomalij globalne površinske temperature. Normalne temperature so prikazane v beli barvi. Temperature, ki so višje od običajnih, so prikazane rdeče, temperature, nižje od običajnih, pa modre. Normalne temperature so izračunane za 30-letno izhodiščno obdobje 1951-1980. Zadnji okvir predstavlja 5-letne globalne temperaturne anomalije od 2017 do 2021. Lestvica v stopinjah Celzija.

GISS2021F-Rolling1peryear-RollingAverageperyear.2021_print.jpg254.jpg

Ključni zaključek:

Globalna povprečna temperatura površja Zemlje v letu 2020 se je izenačila z letom 2016 kot najbolj vročim letom v zgodovini, s čimer se nadaljuje dolgoročni trend segrevanja zaradi človeških dejavnosti.

 

 

Ta graf na desni prikazuje spremembo globalne površinske temperature v primerjavi z dolgoletnim povprečjem od leta 1951 do 1980. Devetnajst najbolj vročih let se je zgodilo od leta 2000, z izjemo leta 1998. Leto 2020 je izenačeno z letom 2016 kot najbolj vroče leto v zgodovini od vodenje evidence se je začelo leta 1880 (vir: NASA/GISS ). Nasine analize se na splošno ujemajo z neodvisnimi analizami, ki sta jih pripravila Enota za podnebne raziskave in Nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA).

Animacija na levi prikazuje spremembo globalnih površinskih temperatur. Temno modra prikazuje območja, ki so hladnejša od povprečja. Temno rdeča prikazuje območja, toplejša od povprečja. Kratkoročne spremembe so izravnane z uporabo 5-letnega tekočega povprečja, da so trendi na tem zemljevidu bolj vidni.

Številka »Globalna temperatura« na nadzorni plošči domače strani prikazuje spremembo globalne temperature od leta 1880 v primerjavi z Nasinim izhodiščem 1951-1980.

Prikazani podatki so zadnji razpoložljivi, posodobljeni vsako leto.

 

Globalne temperaturne anomalije od 1880 do 2021

Vizualizacije Lori Perkins Izdano 13. januarja 2022

Glede na neodvisne analize NASA in NOAA je povprečna globalna temperatura površja Zemlje leta 2021 izenačena z letom 2018 kot šesta najtoplejše doslej.

Glede na nadaljevanje dolgoročnega trenda segrevanja planeta so bile globalne temperature leta 2021 1,5 stopinje Fahrenheita (ali 0,85 stopinje Celzija) nad povprečjem za Nasino izhodiščno obdobje, trdijo znanstveniki z Nasinega inštituta Goddard za vesoljske študije (GISS) v New Yorku.

Skupaj je zadnjih osem let osem najtoplejših let, odkar se je leta 1880 začelo sodobno vodenje evidenc. Ti letni temperaturni podatki sestavljajo svetovni temperaturni rekord – in tako znanstveniki vedo, da se planet segreva.

GISS je Nasin laboratorij, ki ga upravlja Oddelek za znanosti o Zemlji agencije Goddard Space Flight Center v Greenbeltu v Marylandu. Laboratorij je povezan z Inštitutom za Zemljo Columbia University in School of Engineering and Applied Science v New Yorku.

Za več informacij o Nasinih misijah znanosti o Zemlji obiščite:
https://www.nasa.gov/earth

To zaporedje okvirjev barvno označenih globalnih temperaturnih anomalij v robinsonovi projekciji prikazuje napredovanje spreminjajočih se globalnih površinskih temperaturnih anomalij v Fahrenheitih. Prvi okvir v tem zaporedju predstavlja podatke od 1880-1884. Drugi okvir predstavlja 1881-1885, ...in zadnji okvir predstavlja 2017-2021. Temperature, ki so višje od običajnih, so prikazane rdeče, nižje od običajnih pa modre. Normalne temperature so povprečje 30-letnega izhodiščnega obdobja 1951-1980.

SOSGISS2021c-Rolling1peryear-RollingAverageperyear.2021_print.jpg574.jpg
giss_navy_anomaly_celsiusVertical.png
giss_navy_anomaly_fahrenheitVertical.png
giss_navy_anomaly_celsius.png

Barvna vrstica stopinj Fahrenheita

Barvna vrstica stopinj Celzija

To je barvna vrstica za nabor okvirjev Science on a Sphere zgoraj. Je v stopinjah Celzija.

To zaporedje okvirjev barvno kodiranih globalnih temperaturnih anomalij v stopinjah Celzija je zasnovano za prikaz v projekcijskem sistemu Science on a Sphere. Vsaka slika predstavlja edinstveno 5-letno tekoče časovno obdobje brez bledenja med nizi podatkov. Okvir 1884 predstavlja podatke od 1880-1884, okvir 1885 predstavlja podatke od 1881-1885, ... okvir 2021 predstavlja podatke od 2017-2021. Temperature, ki so višje od običajnih, so prikazane rdeče, nižje od običajnih pa modre. Normalne temperature so povprečje 30-letnega izhodiščnega obdobja 1951-1980.

Se nadaljuje