top of page

Svetovne novice

Podatki so pridobljeni iz svetovnih organizacij, ki delajo na področju narave

Ker HDS nima strokovnjakov, ki delujejo na področju ohranjanja narave,  ta strokovna dognanja pridobiva iz uglednih institucij na tem področju v svetu. Pripravljamo tudi naše projekte na tem področju za Slovenijo in širšo okolico. Dajemo pa tudi možnost vsem, ki bi radi z nami sodelovali in pripomogli k reševanju tega perečega problema za svet in človeštvo.

Vemo, kaj nas čaka do konca tega stoletja, a brez skupnih naporov in spremembe mišljenja ter nesmiselnega pohlepa se bo človeštvo do konca tega stoletja zmanjšalo za 60 %.

Razmislite in se nam pridružite. Še je čas za preživetje nas in naših zanamcev.

VSE OBJAVE - KAZALO

 1. Ogljikov dioksid

 2. Globalna temperatura

 3. Metan

Preostali del te spletne strani ponuja različice po meri za spletne, HD in 4K zaslonske sisteme.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost HD.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 720x586 za Climate.nasa.gov

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 720x586 za Climate.nasa.gov

HD vsebine
Dodatne vizualizacijske vsebine v HD ločljivosti.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost HD.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 4K.

Vizualizacija podatkov o globalnem ogljikovem dioksidu (CO 2 ) za obdobje september 2002–marec 2022, ki prikazuje podatkovne izdelke iz NASA-ine misije Aqua. Sredstva za vizualizacijo podatkov so zasnovana za ločljivost 4K.

Vsebina Science On a Sphere (SOS)
Naslednji razdelek vsebuje sredstva, oblikovana za Science On a Sphere in povezane zaslone.
Datoteka SOS seznama predvajanja: playlist.sos
Datoteka SOS oznake: labels.txt

Okvirji in film v ločljivosti 4096 x 2048 za zaslone Science On a Sphere.

NASA

Ogljikov dioksid

ZADNJA MERITEV: julij 2022

419 ppm

Ključni zaključek:

Ogljikov dioksid v ozračju segreva planet in povzroča podnebne spremembe. Človeške dejavnosti so v manj kot 200 letih povečale vsebnost ogljikovega dioksida v ozračju za 50 %.

 

 

Ogljikov dioksid (CO 2 ) je pomemben plin za zadrževanje toplote ali toplogredni plin, ki izvira iz pridobivanja in sežiganja fosilnih goriv (kot so premog, nafta in zemeljski plin), požarov v naravi in ​​naravnih procesov, kot so vulkanski izbruhi. Prvi graf prikazuje ravni CO 2 v atmosferi , izmerjene na observatoriju Mauna Loa na Havajih v zadnjih letih, brez naravnih sezonskih sprememb. Drugi graf prikazuje ravni CO 2 v zadnjih treh ledeniških ciklih Zemlje, kot so jih zajeli zračni mehurčki, ujeti v ledene plošče in ledenike.

Od začetka industrijskih časov (v 18. stoletju) so človekove dejavnosti dvignile atmosferski CO 2 za 50 % – kar pomeni, da je količina CO 2 zdaj 150 % vrednosti iz leta 1750. To je več, kot se je naravno zgodilo ob koncu zadnje ledene dobe pred 20.000 leti.

Animirani zemljevid prikazuje, kako se je svetovni ogljikov dioksid spreminjal skozi čas. Upoštevajte, kako zemljevid spreminja barve, ko se količina CO 2 dvigne s 365 delcev na milijon (ppm) leta 2002 na trenutno več kot 400 ppm. (»Deli na milijon« se nanašajo na število molekul ogljikovega dioksida na milijon molekul suhega zraka.) Te meritve so iz srednje troposfere, plasti Zemljine atmosfere, ki je 8 do 12 kilometrov (približno 5 do 7 milj) nad tlemi.

NEPOSREDNE MERITVE: 2005-DAS

Vir podatkov: Mesečne meritve (odstranjen povprečni sezonski cikel). Zasluge: NOAA 

undefined.png

PROXY (POSREDNE) MERITVE

Vir podatkov: Rekonstrukcija iz ledenih jeder.
Zasluge: NOAA

co2_left_061720.gif

 

20 let globalnih meritev ogljikovega dioksida (CO 2 ) AIRS (2002-2022)

Vizualizacije Helen-Nicole Kostis Izdano 28. maja 2022

Ta vizualizacija podatkov prikazuje globalno porazdelitev in variacijo koncentracije ogljikovega dioksida v srednji troposferi, ki jo je opazoval atmosferski infrardeči sonder (AIRS) na vesoljskem plovilu NASA Aqua v obdobju 20 let. Ena očitna značilnost, ki jo vidimo v podatkih, je nenehno povečevanje ogljikovega dioksida s časom, kot je razvidno iz premikanja barve zemljevida od svetlo rumene proti rdeči s časom. Druga značilnost so sezonske spremembe ogljikovega dioksida na severni polobli, ki jih ureja rastni cikel rastlin. To je mogoče videti kot utripanje barv, s premikom k svetlejšim barvam, ki se začnejo aprila/maja vsako leto, in premikom k rdeči, ko konec vsake rastne sezone prehaja v zimo. Sezonski cikel je bolj izrazit na severni polobli kot na južni polobli,

Vizualizacija vključuje prostorski zemljevid globalnega ogljikovega dioksida, ki temelji na podatkih, in časovnico na dnu. Časovnica prikazuje mesečni časovni korak in je povezana s prilagojeno vrednostjo ogljikovega dioksida. Območja, kjer je zračni tlak nižji od 750 mB (območja visoke nadmorske višine), so bila v vizualizaciji označena kot območja nizke kakovosti podatkov (črtasta). Ta vnos ponuja dve različici območij nizke kakovosti podatkov (prečrtanih). Ena različica vključuje črtasta območja, saj so izračunana na podlagi vrednosti podatkov, druga različica pa črtasta območja pod 60 južnim.

 

 

Viri podatkov:

 •  

 • Ogljikov dioksid (CO 2 ) iz Sounderja SIPS: AQUA AIRS IR-level 3 CLIMCAPS: Mesečni omrežni nadzor kakovosti V2 (SNDRAQIL3CMCCP) , ki je mesečni produkt globalne pokritosti in prostorske ločljivosti 1x1 stopinj.

  Vizualizacije, vključene na tej strani, uporabljajo spremenljivko co2_vmr_uppertop iz izdelka CLIMCAPS. Območja, kjer je zračni tlak nižji od 750 mB (območja z visoko nadmorsko višino) in pod 60 stopinjami juga, so bila v vizualizaciji označena kot nizka kakovost podatkov (črtasta območja). Poleg tega so bila območja z vrzelmi v podatkih in z visoko nadmorsko višino manj kot 5 % ločljivosti izdelka zapolnjena z algoritmom najbližjega soseda.

  Citiranje: Chris Barnet (2019), Sounder SIPS: AQUA AIRS IR-only Level 3 CLIMCAPS: Comprehensive Quality Control Gridded Monthly V2, Greenbelt, MD, ZDA, Goddard Earth Sciences Data and Information Services Center (GES DISC), Dostopano: [26. maj , 2022], doi: 10.5067/ZPZ430KOPMIX

 •  

 • Trendi atmosferskega ogljikovega dioksida NOAA. Vizualizacije na tej strani prikazujejo desezonske meritve srednje vrednosti iz mesečnih srednjih podatkov CO2 Mauna Loa za obdobje september 2002–marec 2022, dostopno: [8. april 2022].

  Citiranje : Dr. Pieter Tans, NOAA/GML ( gml.noaa.gov/ccgg/trends/ ) in dr. Ralph Keeling, Scripps Institution of Oceanography ( scrippsco2.ucsd.edu ).

  Citiranje : Keeling, Ralph F; Keeling, Charles D. (2017). Atmosferski mesečni podatki o CO2 in situ - Observatorij Mauna Loa, Havaji (Arhiv 2021-09-07). V Scripps CO2 Program Data. Digitalne zbirke knjižnice UC San Diego. https://doi.org/10.6075/J08W3BHW

 •  

 • Obrisi celin in držav iz Scientific Visualization Studio, NASA/GSFC.

global_airs_co2_SOS_thumbnail.png

Sličica za Science On a Sphere.

airsco2_colorbar_1000x200.png

Barvna vrstica globalnih podatkov in opomb AIRS o ogljikovem dioksidu (CO 2 ).

Svetlo rumena (nizka vrednost) do rdeča (zelo visoka vrednost) zaporedna barvna vrstica za ponazoritev povečanja globalnega ogljikovega dioksida skozi leta. Črtasta prekrivanja v vizualizaciji podatkov označujejo področja nizke kakovosti podatkov.

Se nadaljuje

bottom of page