top of page

Zdravje

Public·8 members

Omega-3 maščobne kisline so bolj pomembne za vaše zdravje, kot smo mislili


AVTOR: DARYL AUSTIN

OBJAVLJENO: 24. JULIJA 2023

6 MIN BRANJA


Pomembna nova študija – prva te vrste – kaže, da lahko hranila, ki jih najdemo v orehih, semenih in nekaterih vrstah morskih sadežev, zmanjšajo vnetje in izboljšajo upadajočo pljučno funkcijo.


Losos je eden najbogatejših virov omega-3 maščobnih kislin. Drugi morski viri vključujejo tuno, skušo, sardele in sled.

 

Ko so bile bolnišnice med pandemijo napolnjene čez zmožnosti in je primanjkovalo ventilatorjev za postelje , je veliko ljudi dobilo vpogled v to, kako uničujoče so lahko pljučne bolezni.


Na žalost pljučnemu delovanju ne škodujejo samo bolezni dihal, kot je COVID-19, ampak se s staranjem tudi slabša. Raziskave kažejo, da lahko tudi oteklina ali vnetje , ki ga povzroči bolezen , izpostavljenost okolju ali visoka starost, delno ovira dihalne poti in omeji pretok zraka . Zdaj nova študija kaže, kako lahko uživanje hranil, imenovanih omega-3 maščobne kisline, zmanjša takšno vnetje in upočasni upadanje pljučne funkcije. Poročilo je bilo objavljeno v American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine


" Dokazano je že , da omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, vendar učinki omega-3 na druga kronična stanja do te študije niso bili znani," pravi Ana Zamora-Martinez, pulmologinja na kliniki Mayo v Arizoni, ki ni bil vključen v študijo. Njene ugotovitve imenuje "pomembne", ker je "prva študija, ki kaže pomen omega-3 maščobnih kislin pri ohranjanju zdravih pljuč."


Pomen omega-3 v telesu


Omega-3 maščobne kisline, imenovane tudi omega-3, so razred maščobnih kislin, ki jih določa njihova kemična struktura. Sodijo med zdrave maščobe, znane po tem, da telesu zagotavljajo energijo, in jih povezujejo z boljšim zdravjem srca in možganov, močnejšim imunskim sistemom, nižjim krvnim tlakom in izboljšanimi ravnmi hormonov, poroča Nacionalni inštitut za zdravje Urad za prehranska dopolnila . .


Tri glavne omega-3 so alfa-linolenska kislina (ALA), eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA).


"Pomembno je vedeti, da je vsaka omega-3 drugačna tako kemično kot fiziološko," pojasnjuje Jill Weisenberger, registrirana dietetičarka iz Virginije in avtorica knjige "Prediabetes: A Complete Guide." Ker naša telesa ne morejo proizvajati omega-3, jih moramo dobiti z uravnoteženo prehrano ali z dodatki.


Dobri prehranski viri maščobnih kislin ALA so kopenska rastlinska olja, ki jih najdemo v orehih, semenih, obogatenih jajcih, sojinih zrnih in oljih oljne repice. DHA in EPA maščobne kisline najdemo v morskih virih, vključno z lososom, tuno, skušo, sardinami in sledom. "Drugi morski sadeži vsebujejo omega-3 maščobne kisline, vendar v veliko nižjih količinah," pravi Weisenberger.


Pomembne so tako kopenske kot vodne maščobne kisline omega-3, vendar Uma Naidoo, zdravnica in direktorica oddelka za psihiatrijo prehrane in življenjskega sloga v splošni bolnišnici Massachusetts, pravi, da so maščobne kisline iz morja pomembnejše. In pravi, da se vegetarijancem ali ljudem, ki ne marajo rib, ni treba vznemirjati, ker lahko še vedno pridobimo te omega-3 z dodatki, pridobljenimi iz alg, ali ribjim oljem. "Zanimivo je, da ribe, od katerih smo odvisni zaradi teh bistvenih hranil, ne proizvajajo EPA ali DHA same, ampak jih dobijo iz alg, ki jih jedo, in ki jih lahko jeste tudi vi," pravi.


Pridobivanje teh hranil, tako ali drugače, je bistvenega pomena – zlasti zato, ker jih večina ljudi ne dobi niti približno dovolj. Ameriško združenje za srce (AHA) za to priporoča uživanje dveh obrokov rib na teden, vendar v enem poročilu Američani vnos omega-3 imenujejo "neizmerno nizek".


Prva študija te vrste


AHA predlaga vključitev omega-3 v prehrano, da bi "zmanjšali tveganje za srčne bolezni in možgansko kap", vendar nova študija American Journal kaže, zakaj so omega-3 pomembne tudi za naša pljuča, ki telo oskrbujejo s kisikom in odstranjujejo odpadne pline, kot je ogljik. dioksida, poleg tega igra ključno vlogo pri zdravju imunskega sistema.


Pretekle študije, vključno z analizo iz leta 2022 o tem, zakaj nekatere etnične skupine trpijo zaradi slabših izidov pljučnih bolezni kot druge, in združene raziskave , ki zagotavljajo pomembne podatke o kroničnih boleznih spodnjih dihal, so že merile zdravje pljuč pri ljudeh. Druge študije so celo preučevale, kako omega-3 na splošno vplivajo na vnetje , pri čemer so različne raziskave pokazale, da lahko omega-3 zmanjšajo bakterijske okužbe pljuč.


Vendar do zdaj ni bilo zanesljivih raziskav, ki bi pokazale povezavo med protivnetnimi lastnostmi omega-3 in izboljšanim zdravjem pljuč.


Kako omega-3 izboljšajo zdravje pljuč


V novi študiji so raziskovalci dokazali povezavo med protivnetnimi lastnostmi omega-3 in izboljšanim zdravjem pljuč na dva načina. Najprej so analizirali podatke o krvnih vzorcih več kot 15.000 Američanov, katerih dobro počutje so spremljali povprečno sedem let (čeprav so mnoge udeležence spremljali do 20 let). Takšni udeleženci so bili rasno raznoliki, imeli so povprečno starost 56 let in so bili rahlo poševni. Z merjenjem vzorcev krvi vseh udeležencev so raziskovalci lahko ugotovili povezavo med omega-3 in upadanjem pljučne funkcije, povezane s starostjo, pravi Bonnie Patchen, nutricionistka in raziskovalka na univerzi Cornell ter ena od avtorjev študije.


Da bi potrdili svoje ugotovitve, je skupina analizirala tudi genetske podatke iz biobanke Združenega kraljestva več kot 500.000 Evropejcev. S proučevanjem določenih genetskih označevalcev tudi v vzorcih krvi te skupine so raziskovalci »ugotovili, da višje ravni omega-3 maščobnih kislin ščitijo zdravje pljuč,« pravi James P. Kiley, direktor Nacionalnega centra za srce, pljuča in Oddelek za pljučne bolezni Blood Institute.


"Dvojni pristop, ki smo ga izbrali, je način dodajanja strogosti ugotovitvam," dodaja Patricia Ann Cassano, direktorica Oddelka za prehranske vede na Univerzi Cornell in soavtorica študije.


Rezultati obeh analiz kažejo jasno korelacijo, ki prej ni bila ugotovljena. "Ta študija zagotavlja doslej najmočnejše dokaze o povezavi med omega-3 maščobnimi kislinami in zdravjem pljuč ter poudarja pomen vključitve omega-3 maščobnih kislin v prehrano," pravi Patchen.


V širšem smislu študija tudi nakazuje, da so lahko druga živila s protivnetnimi lastnostmi – paradižnik, zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, nekateri oreščki in sadje, kot so jagode, češnje in borovnice – prav tako koristna pri ohranjanju zdravja pljuč.


Več raziskav na obzorju


Kljub svojim prednostim je študija American Journal vključevala le zdrave odrasle osebe in ni vključevala vseh skupin, pravi Patchen. Zato si ekipa prizadeva oceniti ravni omega-3 v krvi tudi pri nezdravih posameznikih, vključno s težkimi kadilci in ljudmi s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB), da bi ugotovila, ali enake povezave, kot jih vidimo v trenutni študiji, držijo, pravi.


Takšna raziskava bi lahko, pravi Kiley, "potencialno vodila do osebnih prehranskih priporočil za ljudi z večjim tveganjem za kronične pljučne bolezni."



  • STANISLAV VALENTINČIČ
    Humanitarno društvo StanislaV

    About

    Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

    bottom of page