top of page

Zdravje

Public·10 members

Gojenje tobaka je katastrofalno. Naučite se zakaj.


Gojenje tobaka obremenjuje kmete z zdravstvenimi težavami, značilnimi za gojenje tobaka, kot je bolezen zelenega tobaka, in povečuje stroške zdravstvenega varstva gospodinjstev.


  • Bolezen zelenega tobaka. Kar 1 od 4 pridelovalcev tobaka prizadene bolezen zelenega tobaka in zastrupitev z nikotinom. Bolezen povzroča nikotin, ki se absorbira skozi kožo pri rokovanju s tobačnimi listi. Simptomi vključujejo slabost, bruhanje, omotico, glavobole, povečano potenje, mrzlico, bolečine v trebuhu, drisko, šibkost, težko dihanje in drugo.


  • Izpostavljenost težkim kemikalijam in nikotinu. Pridelovalci tobaka so dnevno izpostavljeni tobačnemu prahu in drugim kemičnim pesticidom. Pridelovalec tobaka, ki sadi, goji in žanje tobak, lahko dnevno absorbira nikotin, ki ustreza 50 cigaretam. Poleg tega pridelovalci tobaka škodljive snovi pogosto prenašajo domov na svojih telesih, oblačilih ali obutvi, kar vodi do sekundarne škodljive izpostavljenosti njihovih družin, zlasti otrok.


  • Kronična pljučna obolenja. Pridelovalci tobaka med postopkom sušenja vdihavajo tudi velike količine tobačnega dima, kar povečuje tveganje za kronične pljučne bolezni in druge zdravstvene težave.


  • Še posebej so ogrožene ranljive skupine prebivalstva. Ženske in otroci so pogosto glavni delavci tobaka. Zato so bolj izpostavljeni zdravstvenim tveganjem zaradi ravnanja z zelenimi tobačnimi listi in težkimi kemikalijami ter izpostavljenosti tobačnemu dimu med postopkom sušenja.Gojenje tobaka uničuje okolje, ohranja otroško delo in prispeva k akutni negotovosti s hrano. Kljub temu več kot 120 držav prideluje tobak. Tukaj je 50 najboljših držav, ki pridelujejo tobak.

Alan Perry Slovenija
Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page