top of page

Varstvo okolja in ohranjevanje narave

Public·10 Skupina

Svetovni oceani se 'kuhajo': rekordno segrevanje že šesto leto zapored


London, 13.01.2022

AVTOR: Anja Kralj


Lani so zabeležili najvišje segrevanje oceanov v zgodovini. Segrevanje oceanov je posledica podnebne krize, ki jo je povzročil človek, pravijo znanstveniki. Neslavni rekord je postavljen že šesto leto zapored.


Svetovni oceani se 'kuhajo', z vsakim letom se bolj segrejejo, piše Guardian. Lani so znanstveniki tako zopet zabeležili rekordno naraščanje segrevanja morske vode v zgornjih 2000 metrih. Kot poudarjajo znanstveniki, je vodilni vzrok za segrevanje oceanov podnebna kriza, ki jo povzroča človek.


OceanFOTO: Thinkstock


Nova raziskava kaže, da je lani padel temperaturni rekord za zgornjih 2.000 metrov prav vseh svetovnih oceanov in to kljub pojavu La Ninjo, ki v Pacifik hladi temperaturo vode. Leta 2021 je tako preseglo rekord iz leta 2020 in 2019, ki je tretje po vrsti, odkar od leta 1955 opravljajo tovrstne meritve.


Segrevanje oceanov v zgornjih 2000 metrih od leta 1940 (v zetta džulih) FOTO: Greenpeace


Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Advances in Atmospheric Sciencies. Kot je povedal soavtor raziskave, znanstvenik Kevin Trenberth, se oceani nezadržno segrevajo, temu pa botrujejo človeške dejavnosti, ki povzročajo podnebno krizo.


Toplejši oceani pa vplivajo na vedno več ekstremih vremenskih dogodkov, saj predstavljajo dodaten 'naboj' za nevihte, hurikane in ekstremno deževje, opozarjajo v raziskavi. Tako se povečuje možnost za poplave, ki bodo ogrožale številne države. Bolj topla voda namreč tali obsežne ledene plošče na Grenlandiji in Antarktiki, kar pomeni dvig morske gladine. Morska voda se, ko se segreje, širi oziroma razteza, kar povzroči višjo gladino morja, več toplotnih valov, ki lahko negativno vplivajo na občutljive koralne grebene in morski ekosistem.


Medtem ko s človeško dejavnostjo segrevamo naš planet, k čemur največ prispeva kurjenje fosilnih goriv, so oceani v zadnjih 50 letih vsrkali več kot 90 odstotkov odvečne toplote in s tem začasno pomagali, da se človeštvo izogne katastrofalnemu naraščanju temperature. Količina vsrkane toplote v oceane je ogromna, opozarjajo znanstveniki in pozivajo k takojšnjim ukrepom za reševanje podnebne krize: "Dokler ne dosežemo podnebne nevtralnosti, se bo segrevanje nadaljevalo in še naprej bomo podirali rekorde," je dejal Michael Mann, znanstvenik na Penn State University, ki je prav tako sodeloval pri projektu.


Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Dobrodošli v skupini! Lahko se povežete z drugimi člani, pre...
bottom of page