top of page

Varstvo okolja in ohranjevanje narave

Public·10 Skupina

Odpravljanje posledic neurja najzahtevnejše pri Sveti Ani in Čepovanu


Nevihte so znova mogoče v soboto popoldne


A. P. J., Aljoša Masten

27. julij 2023 ob 11.16 Zadnji poseg: 27. julij 2023 ob 14.47 Čepovan - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija, Televizija Slovenija


Nedavno neurje je prizadelo 191 izmed 212 občin, zato na terenu potekajo še zadnji intervencijski ukrepi za odpravljanje posledic. Najhujše so razmere na območju Svete Ane v Slovenskih goricah in na severnem Primorskem, natančneje v Čepovanu.


Čepovan je bil v ponedeljkovem neurju med najbolj prizadetimi območji. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

 

Na severnem Primorskem se nadaljuje odpravljanje posledic toče in orkanskega vetra, ki je to območje prizadelo v začetku tedna. Največ dela je še vedno v Čepovanu in Lokovcu, kjer je na delu 145 ljudi.


V krajih je treba pokriti še nekaj streh in odstraniti podrto drevje. Kot so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko, tudi danes domačinom pomagajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske.


Kot je sporočil poveljnik CZ-ja mestne občine Nova Gorica Andrej Biaggio, je v akciji v Čepovanu in Lokovcu 145 ljudi. Največ je gasilcev, in sicer 63, 31 je vojakov, preostali so pripadniki civilne zaščite, delavci Elektra Primorske, cestnega podjetja, sekači, upravljavci gradbene mehanizacije in zaposleni v podjetju Gonzaga. Njihovi proizvodni in skladiščni prostori so namreč zelo poškodovani.


Iz Elektra Primorska so popoldne sporočili, da so vsem odjemalcem znova zagotovili električno energijo.

 

Ponekod proizvodnja še stoji


Sanacijska dela potekajo tudi v spodnji Vipavski dolini, kjer je največ škode povzročila debela toča, ki je padala v ponedeljek zvečer. S popravili streh in oken na stanovanjskih in poslovnih stavbah hitijo prizadeti v občinah Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko. Zaradi odpravljanja posledic neurja pa še vedno stoji proizvodnja v Goriških opekarnah, Okroglici in Šampionki.


Na območju Maribora, Ptuja in Murske Sobote si bo škodo v kmetijstvu po neurju danes ogledal državni sekretar Darij Krajčič, popoldne bo to tema izredne seje pristojne komisije državnega sveta.


V okolici Celja vode ni več treba prekuhavati


Iz celjskega podjetja Vodovod-kanalizacija so sporočili, da na večjem delu območja vodovodnega sistema Celje vode za pitje in pripravo hrane ni treba več prekuhavati. Izjema so še naselja Rožni Vrh, Socka, Nova Cerkev, Homec, Hrenova, Polže, Razdelj, Trnovlje pri Socki, Višnja vas, Vizore, Zlateče, Straža pri Novi Cerkvi in Landek.


Odpravljanje posledic poteka tudi na Koroškem.


Gospodinjstva so vodo morala nekaj dni prekuhavati, saj je zaradi intenzivnih padavin prišlo do povišanja motnosti nekaterih vodnih virov na tem območju.


Zaradi vetroloma je poškodovanega za 540.000 kubičnih metrov drevja, to je desetina letnega poseka. Škodo imajo na 10.000 hektarjih kmetijskih površin, tako na poljih in v sadovnjakih kot vinogradih. Ponekod je toča uničila ves pridelek. V trajnih nasadih se bo škoda čutila še v prihodnjih letih.


V dispečerskem centru štaba na Poklicni gasilski enoti Celje sprejeli več kot 900 klicev občanov, so sporočili s celjske občine.


Poveljnik celjske civilne zaščite Jože Plešnik je sklical delovni sestanek poverjenikov civilne zaščite v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, ki so v primerih naravnih nesreč pomembna zveza med mestnimi četrtmi, krajevnimi skupnostmi in civilno zaščito. Ker naj bi močna neurja postala naša stalnica in želijo biti v takih primerih še bolj učinkoviti, se bodo septembra udeležili usposabljanja, so sporočili.


Plešnik in namestnik direktorja Poklicne gasilske enote Celje Klemen Kotnik, ki je bil vodja intervencije ob tokratnih neurjih, sta poverjenike seznanila s potekom odpravljanja posledic neurij, ki so v zadnjih dneh besnela nad celjske občine in odpravljanju škode.


Delo v intervencijskem štabu je potekalo brez zapletov, tudi komunikacija med enotami na terenu je bila dobra. Pripadniki civilne zaščite, poklicni in prostovoljni gasilci, zaposleni v javnih podjetjih Zelenice, VO-KA Celje in Simbio ter celjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje so skladno s svojimi pristojnostmi profesionalno, učinkovito in koordinirano opravili svoje naloge, so še zapisali na celjski občini.


Stanje na Dolenjskem

V neurju je bila prizadeta tudi Dolenjska, tudi eden izmed večjih sadovnjakov na obrobju Šmarjeških Toplic, ki obsega več kot 30 hektarjev. Urška Cvelbar iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto je za TV Slovenija dejala, da je bilo na njihovem območju najhuje na Gori pri Krškem, kjer je škoda od 70 do 100-odstotna, predvsem v nasadih jabolk, hrušk in grozdja. Drugod pa je škoda manjša.


V velenjski občini med neurji izvedli 578 intervencij


V velenjski občini so od 13. julija do srede, 26. julija, izvedli 578 intervencij, v katerih je sodelovalo 2173 gasilcev s 451 vozili. Intervencija je bila največkrat potrebna zaradi razkritja streh, podrtja dreves in črpanja vode. Sprožilo se je tudi več kot 50 zemeljskih plazov, so danes sporočili z velenjske občine.


Bojijo pa se, da se bo v teh dneh sprožil še kakšen plaz, saj je zemlja povsod zelo prepojena z vodo. Na velenjski občini se zavedajo, da so neurja in ogromne količine padavin povzročile veliko nevšečnosti pri občanih.


"Prizadevamo si, da se nujne stvari rešujejo prioritetno, žal pa hitrih rešitev za takšne vremenske razmere ni in je treba škodo skrbno oceniti. Nato bo treba sprejeti tudi dolgoročnejše ukrepe, ki bodo pripomogle, da bo takšnih posledic v prihodnje čim manj," navajajo na občini.


Prilagajanje kmetijstva podnebnim spremembam le delno učinkovito


Dejavnosti kmetijskega ministrstva pri prilagajanju kmetijstva podnebnim spremembam so bile v zadnjih letih po oceni Računskega sodišča le delno učinkovite. Ministrstvo je sicer zagotavljalo izvajanje ukrepov, ki prispevajo k prilagajanju kmetijstva na podnebne spremembe, vendar pa ti niso bili celoviti, sistematični in usklajeni.


Ministrstvo bi moralo okrepiti prenos znanja prek svetovalne službe ter izboljšati sodelovanje, da bi se znanje čim bolje prenašalo v prakso. Le zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov ni dovolj, menijo na Računskem sodišču, potrebno je tudi sistematično prilagajanje na podnebne spremembe, tega pa pri nas v zadostni meri ni.


Na Kredarici zjutraj minus


Danes je precej jasno, tudi v petek bo še sončno. Se je pa zjutraj občutno ohladilo, saj je bilo jutro za julij zelo sveže. Najnižja izmerjena temperatura zraka do 8. ure je bila namreč -0,6 stopinje Celzija na Kredarici , najvišja pa 15,2 stopinje Celzija na postaji Koper Kapitanija. V Ljubljanski kotlini in v okolici Novega mesta se je pojavila tudi megla, so sporočili z Arsa.


Nove popoldanske nevihte so napovedane v soboto in nedeljo. V ponedeljek in torek bo povečini suho vreme, od srede do petka pa bodo padavine z nevihtami spet verjetnejše, še najmanj jih bo v četrtek. Temperatura bo večinoma okoli 25 stopinj Celzija.


VIDEO:

https://365.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174974420

Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Dobrodošli v skupini! Lahko se povežete z drugimi člani, pre...
bottom of page