top of page

Varstvo okolja in ohranjevanje narave

Public·10 Skupina

Morska gladina narašča dvakrat hitreje kot v prejšnjih desetih letih


Washington , 21.04.2023

AVTOR

M.P. / A.K.


Kazalniki podnebnih sprememb dosegajo rekordne vrednosti. Poročilo Svetovne meteorološke agencije je razkrilo črno statistiko naše podnebne prihodnosti, med katerimi je tudi hitro taljenje ledenikov.


"Njihovo reševanje je praktično izgubljeni primer," so opozorili v poročilu. Ob tem pa so izpostavili tudi vzročno-posledično dvigovanje morske gladine in rekordno vročino. Agencija Združenih narodov je v poročilu o stanju globalnega podnebja v preteklem letu, ki so ga objavili pred svetovnim dnevom Zemlje, izpostavila skrb vzbujajoče trende, ki označujejo napredek podnebnih sprememb.


Najvišja temperatura oceanov


Morska gladina se dviguje dvakrat hitreje


Morska gladina se dandanes dviguje več kot dvakrat hitreje, kot se je med letoma 1993 in 2002, poročilo povzema Reuters. Ekstremno taljenje ledenikov in rekordna temperatura oceanov sta vplivala, da se je morska gladina v povprečju v zadnjem desetletju dvignila za 4,62 mm, ugotavljajo Združeni narodi. To je skoraj dvakrat več kot v prejšnjem desetletju. Od leta 1990 je tako morska gladina skupno v povprečju narasla za 10 centimetrov. Naraščajoča morska gladina grozi nekaterim obalnim mestom in obstoju nekaterih otokov, kot je denimo Tuvalu. Otok nameravajo 'zgraditi' v digitalni verziji, da bo ostal spomin nanj, če se zaradi podnebne krize potopi.


Kot je v poročilu ocenil Petteri Taalas iz Svetovne meteorološke organizacije, kaže, da toplogredni plini v ozračju znova dosegajo rekordne ravni, kar vpliva na segrevanje zemlje in oceanov, taljenje ledenih plošč, dvig morske gladine in zakisovanje oceanov.


"V zadnjih 20 letih smo podvojili dvig morske gladine, prej smo imeli 2,3 mm dviga na leto, zdaj pa 4,6 mm. Vzrok pa je taljenje ledenikov na Grenlandiji in Antarktiki," je pojasnil Talaas.


Kot poroča EuroNews, je dodal, da bi lahko bil svetovni dvig morske gladine še posebej uničujoč, saj veliko največjih mest in območij z največjo gostoto prebivalstva po svetu leži prav na obalnih območjih. Ogrožene so tudi nizko ležeče države, kot sta Nizozemska in Bangladeš. "To bi moralo biti dejstvo, ki bi nas motiviralo k ambicioznejšim ciljem za ublažitev podnebnih sprememb."


Poročilo kaže tudi, da je led na Antarktiki lanskega junija in julija znova dosegel rekordno nizko raven.


Ogljikov dioksid


Za nami osem najtoplejših let


Svetovna meteorološka organizacija je leto 2022 razvrstila kot peto ali šesto najtoplejše leto, odkar izvajajo meritve. Na svetovni ravni je bilo zadnjih osem let najtoplejših zabeleženih po letu 1850 s temperaturami za 1,15 stopinje Celzija nad povprečjem med letoma 1850 in 1900. Lani je bilo državah, kot so Švedska, Združeno kraljestvo, Irska in Nemčija, podrtih več temperaturnih rekordov po Evropi, so izpostavili. Toda kljub nenehnim podiranjem vremenskih rekordov in napredovanju podnebnih sprememb smo leta 2021 v zrak izpustili rekordno visoke koncentracije treh glavnih toplogrednih plinov, ogljikovega dioksida, metana in dušikovega oksida, dodaja poročilo.


Izsušeno jezero Sau v Kataloniji


Poročilo je bilo objavljeno dan po poročilu vesoljskega opazovalnega programa Evropske unije, Copernicusa, ki je pokazalo, da je Evropa leta 2022 doživela svoje drugo najtoplejše leto v zgodovini, saj je trpela zaradi intenzivnih in dolgotrajnih vročinskih valov ter obsežne suše. Evropa je imela lani tako najbolj vroče poletje v zgodovini, zabeležili smo rekordno izgubo ledu z ledenikov in rekordno število sončnih ur. Ta ekstremna vročina je povzročila škodljive učinke na zdravje ljudi, so izpostavili.


Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Dobrodošli v skupini! Lahko se povežete z drugimi člani, pre...
bottom of page