top of page

Varstvo okolja in ohranjevanje narave

Public·10 Skupina

Kaj se dogaja z vremenom? 'Zračni tokovi so ponoreli'


24UR.com

AVTOR: U.B.

Brisbane, 28.06.2023


Vremenski strokovnjaki so opozorili, da so zemeljski hladni zračni tokovi 'ponoreli'. Klimatologi so namreč opazili, da so se nenadno spremenili, vzorec premikanja zraka pa da spominja na van Goghovo sliko. Nastalo je več ločenih zračnih tokov, ki v nekaterih delih sveta povzročajo vročinske valove, drugod pa povsem kislo in mrzlo vreme.


Tipično premikanje zraka po zemeljski polobli je postalo kaotično, opozarjajo vremenski strokovnjaki. Ob spremljanju toplih in hladnih zračnih mas so namreč opazili, da so se te na več točkah prekinile in se "zagozdile same vase," opisujejo. Vse skupaj naj bi bilo na termalnih kamerah videti kot van Goghova slika.


Nenavadno razdrobljeni zračni tokoviFOTO: Earth.nullschool.net


Zaradi nekoliko drugačnega gibanja tokov se je spremenilo tudi vreme. Tok, ki je razpadel nad Severno Ameriko, je tam povzročil hud vročinski val, piše revija Science Alert. Klimatologi ob tem izpostavljajo, da je nenavadno potovanje zračnih tokov posledica podnebnih sprememb.


Odkrili so namreč povezavo med taljenjem arktičnega ledu in tokom El Nino na severni zemeljski polobli, ki ni le vse bolj oslabljen, ampak tudi manj širok. Južni deli ZDA so tako izpostavljeni večji vročini. "Zračni tokovi so ponoreli," je dogajanje komentiral ameriški meteorolog Jeff Berardelli.


Vremenska zmeda na severni in južni polobli


Nenavadni vzorci severnih tokov v zemeljski atmosferi so že prej sovpadali z ekstremnimi vremenskimi razmerami, trenutna situacija pa je izredno pomembna, saj vpliva tako na severno kot južno poloblo Zemlje, tudi razlagajo vremenski strokovnjaki.


Spremembe tokov, ki so dvignile ali spustile temperature morja, zemlje in zraka, pa so povzročile tudi pogine rib in ptic. V Avstraliji so opazili tudi pogin nekaterih sesalcev, je razložil okoljski geograf z univerze Central Queensland Steve Turton.


Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Dobrodošli v skupini! Lahko se povežete z drugimi člani, pre...
bottom of page