top of page

SAJ NI RES PA JE

Public·4 members

Naša znana meteorologinja Tanja Cegnar, skupaj s stanovskim kolegom Črtom Jarhatom, že julija 2010 v reviji 'Naše okolje' objavila zanimiv članek o umetnem kreiranju vremena - geoinženiringu.


Zapisala sta: "Geoinženiring predstavlja načrtno spreminjanje lastnosti oceanov, ozračja in kopnega z namenom, da bi se zoperstavili vplivom podnebnih sprememb. V zadnjih nekaj letih se je geoinženiring naglo razvijal; od faze znanstvene fantastike do stopnje, ko se z njim ukvarjajo priznani znanstveniki, politiki in mediji. Lahko se nanaša na široko področje možnih posegov v okolje, vključno z razprševanjem sulfatnih delcev v stratosfero za povečanje odboja sončnih žarkov, z dodajanjem železovih delcev v oceane za pospešitev razmnoževanja fitoplanktona, z razprševanjem srebrovega jodida v oblake za nastanek dežja in genskim spreminjanjem pridelkov, da bi listi bolj intenzivno odbijali sončno svetlobo."

Zanimivo branje sploh za tiste, ki prvič slišijo, da se Svet že desetletja uspešno ukvarja tudi z umetnim kreiranjem vremena ... .


DOKUMENTI:

https://app.box.com/s/80bepytq0tt4qdgcxyzna5v812nigadm?fbclid=IwAR3U8RLi9sMHYrECqKIZ3f18TjHzg6E1U1BB9hyw4_BFheo8TXm6LvWe9lQ

 • Alan Perry Slovenija
  STANISLAV VALENTINČIČ
  Humanitarno društvo StanislaV

  About

  Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

  bottom of page