top of page

Planet zemlja

Public·8 members

Na urugvajsko obalo naplavilo okoli 2000 poginulih pingvinov


Punta del Este, 23.07.2023

AVTOR: N.L. / STA


Na urugvajsko obalo je v zadnjih dneh naplavilo okoli 2000 poginulih magellanovih pingvinov. Vzrok pogina ni znan. Večinoma gre za mladiče, ki naj bi poginili v Atlantiku, nato pa so jih tokovi prinesli na urugvajsko obalo, je pojasnila vodja oddelka za favno na urugvajskem ministrstvu za okolje Carmen Leizagoyen.


Na urugvajsko obalo naplavilo okoli 2000 poginulih magellanovih pingvinov. FOTO: Profimedia

 

"90 odstotkov je mladičev, ki pridejo brez maščobnih zalog in s praznimi želodci," je dejala Leizagoyenova in dodala, da so bili vsi odvzeti vzorci negativni na ptičjo gripo.


Magellanovi pingvini gnezdijo na jugu Antarktike, pozimi pa se v iskanju hrane in toplejših voda selijo na sever ter prispejo celo do obal brazilske zvezne države Espirito Santo. "Normalno je, da nekaj odstotkov pingvinov pogine, vendar ne toliko," je poudarila Leizagoyenova in spomnila, da je lani v Braziliji iz neznanih razlogov prišlo do podobnega pogina.


Na približno desetih kilometrih urugvajske obale so našli več kot 500 poginulih pingvinov. FOTO: Profimedia

 

Okoljevarstveniki povečanje števila poginulih magellanskih pingvinov sicer pripisujejo prekomernemu in nezakonitemu ribolovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


"Od devetdesetih let prejšnjega stoletja in leta 2000 smo začeli opažati, da živalim primanjkuje hrane. Viri se prekomerno izkoriščajo," je ocenil Richard Tesore iz nevladne organizacije SOS Marine Wildlife Rescue. Dodal je, da je na plažah Maldonada, kakih 130 kilometrov vzhodno od prestolnice Montevideo, nedavno našel tudi poginule albatrose, galebe, morske leve in želve.Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page