top of page

Planet zemlja

Public·8 members

Temperaturni rekordi v ZDA in Italiji. Jadransko morje se bliža 30 stopinjam.


Italijani se pripravljajo na rekorden vročinski val


K. S.

18. julij 2023 ob 9.06 Zadnji poseg: 18. julij 2023 ob 14.15 Rim, Phoenix - MMC RTV SLO, STA


Ameriška Nacionalna vremenska služba je napovedala, da se bo obdobje rekordno visokih temperatur na jugozahodu ZDA nadaljevalo najmanj do avgusta. V Italiji imajo najhujši vročinski val poletja, temperatura Jadranskega morja pa se dviga na 30 stopinj.


V Rimu so v ponedeljek namerili skoraj rekordnih 39 stopinj. Foto: Reuters

 

Izjemna vročina, ki v zadnjih dneh pesti Sredozemlje, vključno s Slovenijo in Hrvaško, je povzročila tudi skokovit dvig temperatur morja ob Jadranski obali. Te se na nekaterih delih Jadrana danes bližajo 30 stopinjam Celzija.


Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi vročinskega vala izdal rdeče opozorilo za celotno obalo.


V Pulju je imelo morje že ob 8. uri zjutraj 29 stopinj Celzija, na Krku in v Crikvenici pa 28. Najtoplejše je Malo jezero na Mljetu, kjer je imela voda zjutraj 29,3 stopinje. Na Rabu, v Rovinju in Splitu so namerili 27 stopinj, v Dubrovniku 26,5, v Zadru pa 26,6 stopinje. Najhladnejše je bilo davi morje ob Hvaru, Komiži in Šibeniku s 25 stopinjami.


Kot piše časopis Jutarnji list na spletni strani, so na Hrvaškem rekordno temperaturo morja namerili 30. julija 2015, ko je imela voda v Malem jezeru na Mljetu 31,1 stopinje.


Dnevne temperature na Hrvaškem se bodo danes v notranjosti države gibale med 30 in 35 stopinjami, na Jadranu ter v notranjosti Istre in Dalmacije pa celo do 39 stopinj.Foto: Reuters

 

Ameriški jugozahod puhti od vročine


Rekordne temperature so v teh dneh tudi na jugozahodu ZDA. Od večjih mest najbolj trpi Phoenix v Arizoni, kjer se temperatura že osem dni zapored čez noč ni spustila pod 32 stopinj. Phoenix je v ponedeljek izenačil svoj rekord iz leta 1974 z 18 zaporednimi dnevi, ko je temperatura čez dan presegla 43 stopinj Celzija. Pričakovati je, da se bodo tako visoke temperature nadaljevale tudi v prihodnjih dneh.


V ponedeljek so čez noč namerili 35 stopinj, kar je zgodovinski rekord. Temperature v Phoenixu presegajo 43 stopinj od 30. junija, dan prej pa so namerili 42 stopinj. Dežja ni bilo že od marca.


Huda vročina bo imela posledice za prebivalstvo, predvsem tiste ljudi, ki se ne morejo hladiti s klimatskimi napravami, kot so brezdomci in staroselci.


Foto: Reuters

 

Tudi Miami blizu rekorda


Trenutno je za visoke temperature na jugozahodu ZDA krivo območje visokega zračnega tlaka, ki se mesec dni ne premakne nikamor in se še nekaj časa ne bo. Junija tam po navadi pada monsunski dež, ki ga letos ni bilo.


Temperaturni rekordi so v ponedeljek padli med drugim v Sacramentu v Kaliforniji, kjer so namerili 42,8 stopinje Celzija in v Las Vegasu v Nevadi, kjer se je segrelo na 46,7 stopinje. Rekord je padel tudi v Salt Lake Cityju v Utahu z 41,1 stopinje.


Miami je bil s 43,3 stopinje Celzija v nedeljo blizu svojemu rekordu 44,4 stopinje, sicer pa je tam že 37 dni zapored več kot 38 stopinj. Severovzhod ZDA se medtem spopada z nenadnimi neurji in poplavami. Temperature niso tako visoke kot na jugozahodu, vendar zaradi visoke vlage ni niti najmanj prijetno.


Foto: Reuters

 

Italiji preti "eden najintenzivnejših vročinskih valov"


Na italijanskih otokih Sicilija in Sardinija pa se prav tako pripravljajo na vročinske ekstreme – vremenoslovci za danes napovedujejo, da se bo živo srebro povzpelo kar na 48 stopinj Celzija, kar bi bil nov rekord.

Italijanski vremenoslovci državljane opozarjajo, naj se pripravijo na "najintenzivnejši vročinski val poletja – in tudi enega najintenzivnejših vseh časov". Temperature v Rimu so se že v ponedeljek povzpele na skoraj rekordnih 39 stopinj.


"Ekstremno vreme ima ogromne posledice na zdravje ljudi, ekosisteme, gospodarstvo, kmetijstvo ter vire energije in vodne vire," je opozoril generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taala. "Zaradi tega je še toliko nujnejše, da čim hitreje in čim bolj drastično zmanjšamo emisije toplogrednih plinov."


Evropa je sicer najhitreje segrevajoča se celina.


Foto: Reuters

 


Humanitarno društvo StanislaV

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page