top of page

Planet zemlja

Public·8 members

Spet rekordna povprečna temperatura na svetovni ravni


B. V.

8. julij 2023 New York - MMC RTV SLO, STA


"Mogoče je bilo zadnjih nekaj dni najtoplejših v zadnjih 120.000 letih"


Povprečna temperatura na svetovni ravni je v četrtek tretji dan zapored podrla rekord. V torek in sredo je bila povprečna temperatura na svetu 17,18 stopinje Celzija, v četrtek pa 17,23 stopinje.


Foto: Shutterstock


Nov rekord so pokazale meritve Univerze Maine, ki za ta namen uporablja satelitske podatke in računalniške simulacije.


Univerza izvaja meritve zadnjih 44 let, doslej pa povprečna svetovna temperatura ni še nikoli presegla 17 stopinj Celzija. Zdaj je to povprečje celotnega tedna.


"Mogoče je bilo zadnjih nekaj dni najtoplejših v zadnjih 120.000 letih oziroma najmanj v zadnjih 23.000 letih," je sporočil podnebni znanstvenik Univerze Pensilvanija Michael Mann.


V Džingčingu na Kitajskem so ta teden izmerili 43,3 stopinje Celzija, celo na Antarktiki je bilo v tem tednu za 4,5 stopinje Celzija nad povprečjem. V Adrarju v Aalžiriji se je temperatura zvečer v četrtek dvignila na 39,6 stopinje Celzija, segreva pa se tudi Evropa, saj v Nemčiji v nedeljo pričakujejo 37 stopinj.


Znanstveniki dvig temperatur pripisujejo vremenskemu učinku pojava El Niño v Tihem oceanu, ki vpliva na temperaturo po vsem svetu ter prispeva k segrevanju ozračja, ki se v zadnjih desetletjih pospešeno segreva zaradi izpustov toplogrednih plinov.Alan Perry Slovenija
Humanitarno društvo StanislaV

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page