top of page

Planet zemlja

Public·8 members

Znanstveniki pravijo, da je ta mesec najtoplejši doslej na planetu – in najbolj vroč v približno 120.000 letih


Avtor: Laura Paddison , CNN

Objavljeno ob 9.30 EDT, četrtek, 27. julij 2023


Vaščani opazujejo gozdni požar, ko se približuje vasi Zambujeiro v Cascaisu na Portugalskem 25. julija.

 

CNN —

Medtem ko se ogromna območja treh celin pečejo pri visokih temperaturah in se oceani segrejejo do ravni brez primere, znanstveniki dveh svetovnih podnebnih organov še pred koncem julija poročajo, da bo ta mesec najtoplejši doslej na planetu.


Vročina v juliju je bila že tako ekstremna , da je "skoraj gotovo" ta mesec podrl rekorde "za precejšnjo mejo," sta v poročilu, objavljenem v četrtek, zapisali služba Evropske unije za podnebne spremembe Copernicus in Svetovna meteorološka organizacija.


Pravkar smo preživeli najbolj vroče tritedensko obdobje v zgodovini – in skoraj zagotovo v več kot sto tisoč letih.


Običajno so ti rekordi, ki spremljajo povprečno temperaturo zraka po vsem svetu, podrti za stotinke stopinje. Vendar je bila temperatura prvih 23 dni julija v povprečju 16,95 stopinje Celzija (62,51 Fahrenheita), kar je precej nad prejšnjim rekordom 16,63 stopinje Celzija (61,93 Fahrenheita), ki je bil postavljen julija 2019, navaja poročilo.


Podatki, uporabljeni za spremljanje teh zapisov, segajo v leto 1940, vendar mnogi znanstveniki – vključno s tistimi iz Copernicusa – pravijo, da je skoraj gotovo, da so te temperature najtoplejše, kar jih je planet videl v 120.000 letih , glede na to, kar vemo iz tisočletij podnebnih podatkov, pridobljenih iz drevesni obroči, koralni grebeni in jedra globokomorskih usedlin.


"To so najvišje temperature v človeški zgodovini," je dejala Samantha Burgess, namestnica direktorja Copernicusa.


Digitalni prikaz neuradnega odčitka toplote v centru za obiskovalce Furnace Creek med vročinskim valom v nacionalnem parku Death Valley v Kaliforniji 16. julija.

 

Vse to prispeva k burnemu poletju na severni polobli – potencialno brez primere. "Možnosti so zagotovo v prid rekordnemu poletju," je dejal Carlo Buontempo, direktor Copernicusa, čeprav je opozoril, da je še prezgodaj, da bi to trdili z zaupanjem.


Človeški davek vročine je oster. Ko so se temperature v nekaterih delih ZDA dvignile nad 50 stopinj Celzija , se je z vročino povečalo število smrtnih primerov in ljudje utrpijo smrtno nevarne opekline zaradi padca na žgoča tla.


V Sredozemlju je umrlo več kot 40 ljudi , ko po vsej regiji divjajo požari, ki jih spodbujajo visoke temperature. V Aziji dolgotrajni, intenzivni vročinski valovi terjajo življenja in ogrožajo prehransko varnost.


Podnebne spremembe, ki jih povzroči človek, so glavno gonilo te izjemne vročine, je dejal Burgess. "Globalna temperatura zraka je neposredno sorazmerna s koncentracijo toplogrednih plinov v ozračju."


Nedavna študija je pokazala, da so podnebne spremembe to poletje igrale "popolnoma veliko" vlogo pri vročinskih valovih v ZDA, na Kitajskem in v južni Evropi.


Prihod El Niña, naravnega podnebnega nihanja z vplivom segrevanja, ni imel velikega vpliva na temperature, saj je še vedno v razvojni fazi, je dejala Burgessova, vendar bo naslednje leto igral veliko večjo vlogo, je dodala. , in bo verjetno povzročil še višje temperature.


Oseba se hladi med vročinskim valom na trgu Piazza del Popolo v Rimu 18. julija.

 

Novica, da bo julij najbolj vroč mesec, prihaja sredi množice zaskrbljujočih rekordov, ki so bili to poletje že podrti – in potem spet podrti.


Po Copernicusu je bil prejšnji mesec najbolj vroč junij v zgodovini z "znatno razliko" .


Nato je julija svet doživel najtoplejši dan v zgodovini. Po podatkih programa Copernicus se je 6. julija svetovna povprečna temperatura dvignila na 17,08 stopinje Celzija (62,74 Fahrenheita), s čimer je bil dosežen prejšnji temperaturni rekord 16,8 stopinje Celzija (62,24 Fahrenheita), postavljen avgusta 2016.


Vsak dan od 3. julija je bil toplejši od rekorda iz leta 2016.


"Smo sedem mesecev v letu 2023 in skoraj vsak mesec v tem letu je bil med petimi najbolj vročimi v zgodovini," je dejal Burgess in dodal, da če se bodo trendi nadaljevali v jeseni in zimi, bo leto 2023 verjetno med najtoplejšimi leti, kar jih je bilo. .


Tudi toplota oceanov je rekordna. Sredi maja so globalne temperature gladine oceanov dosegle "ravni brez primere" za letni čas.


"Tega, kar vidimo zdaj, še nismo videli," je dejal Burgess.


Gasilsko vozilo se premika po cesti med divjanjem gozdnega požara v bližini mesta Melloula v severozahodni Tuniziji 24. julija.

 

Kim Cobb, podnebna znanstvenica z Univerze Brown, ki ni sodelovala pri poročilu, je novi julijski temperaturni rekord označila za "v oči bodeče", a opozorila, da bo znova podrt.


»Strašljivo se je spomniti, da bo v naslednjem desetletju na to leto najverjetneje gledano kot na razmeroma hladno,« je dejala in dodala, »če ljudem ne bo všeč, kar bodo videli to poletje, bodo čakali pravi šok pri višjih stopnjah segrevanja, h katerim se usmerjamo.«


Petteri Taalas, generalni sekretar WMO, je dejal, da ekstremno vreme v juliju razkriva "kruto resničnost podnebnih sprememb".


"Potreba po zmanjšanju emisij toplogrednih plinov je bolj nujna kot kdajkoli prej," je dejal v izjavi. "Podnebni ukrepi niso razkošje, ampak nujno."
Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page