top of page

EKO Soška dolina

Public·9 members

Civilne iniciative zahtevajo izenačitev standardov pri izpustih sežigalnic in sosežigalnic odpadkov


La. Da.

31. avgust 2023 ob 12.54 MMC RTV SLO, STA


Predstavniki civilne družbe bodo začeli v petek zbirati podpise za spremembo zakona o varstvu okolja. Zahtevajo namreč, da za obrate, ki izvajajo le sosežig odpadkov, veljajo enaki standardi pri izpustih kot za sežigalnice. Med drugim za Anhovo.


Sosežig odpadkov med drugim izvaja cementarna Anhovo. Podpisi za spremembno zakona se bodo zbirali v okviru akcije Naj Anhovo zadiha, ki so jo maja zagnali v Inštitutu 8. marec skupaj z Društvom Eko Anhovo in Dolina Soče, Civilno iniciativo Danes, Amnesty International Slovenija, Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Umanotero, Eko krogom in Mladimi za podnebno pravičnost. Foto: BoBo

 

Nekatera društva, civilne iniciative in nevladne organizacije bodo s petkom začeli zbirati podpise podpore volivcev k predlogu sprememb zakona o varstvu okolja, ki bi med drugim izenačil okoljevarstvene standarde za sežigalnice in sosežig odpadkov.


"Ne moremo imeti zakonodaje, kjer je napravam za sosežig dovoljeno izpuščati v zrak bistveno več strupenih snovi in tamkajšnje prebivalce bolj ogrožati, kakor trenutno velja za sežigalnice, zato to izenačujemo," je dejal Grega Volk z Inštituta 8. marec.


S predlagano novelo želijo zagotoviti tudi učinkovitejši nadzor nad temi standardi, in sicer z uvedbo pogostejšega monitoringa in večje transparentnosti, saj bi morali biti podatki sproti objavljeni in javno dostopni.


Predlagatelji bodo morali zbrati 5000 podpisov, da bo šel zakonski predlog v obravnavo v DZ. Zainteresirana javnost bo lahko svoje podpise oddala elektronsko, z digitalnim potrdilom, ali pa osebno na kateri koli upravni enoti po državi, je pojasnil Zlatko Djogić iz Inštituta 8. marec.


"Vabim vse, da oddate svoj podpis, zato ker lahko z enim majhnim dejanjem solidarnosti, z majhnim dejanjem pokažemo, da nam je mar, in izboljšamo življenjske razmere vseh prebivalcev in prebivalk doline reke Soče," je državljane pozval Djogić.


Mateja Satler iz naravovarstvenega društva Eko Anhovo in Dolina Soče je opozorila, da je zakonodaja, ki ureja področje sosežiga odpadkov v cementarni v Anhovem, diskriminatorna, krivična in postavlja ljudi, ki živijo v okolici takih obratov, v položaj tretjerazrednih državljanov.


Kot sta opozorili Satler in Manuela Korečič iz Civilne iniciative Danes, s predlagano novelo ne zahtevajo ničesar drugega kot pravico do zdravega in čistega življenjskega okolja, ki jim jo zagotavlja ustava.


Gaja Brecelj iz Umanotere je spomnila, da so se vse tri stranke vladajoče koalicije pred volitvami v sklopu zahteve iniciative Glas ljudstva po nujnih zakonskih spremembah na področju okolja in narave zavezale k izenačitvi teh standardov in da je bila to ena izmed prioritetnih zavez vlade. Vendar ta zaveza ostaja neizpolnjena.


"Sprejetje ali nesprejetje predlaganega zakona bo pokazal, kaj je koaliciji in celotni slovenski politiki pomembnejše, zdravje ljudi ali zasebni interesi lastnikov velikih obratov in njihovi večmilijonski dobički, ki sploh ne ostajajo v Sloveniji," je prepričan Aljoša Petek iz PIC-a.


Alan Perry Slovenija
Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ
bottom of page