top of page

EKO Soška dolina

Public·9 members

V Anhovem na nogah zaradi lesne proizvodnje v Salonitu


Valter Pregelj

30. avgust 2023 ob 14.47 Anhovo - Radio Koper


Civilnodružbeni gibanji in nekateri prebivalci Anhovega opozarjajo na nespoštovanje kar treh odločb, s katerimi gradbena inšpekcija od Salonitove hčerinske družbe Inde zahteva, da preneha uporabljati stavbo ob robu naselja za namen lesne proizvodnje.


Foto: BoBo

 

Problematika se vleče že osem let, iz družbe Inde pa odgovarjajo, da so po prejemu zadnje inšpekcijske odločbe julija letos začeli postopke za pridobitev uporabnega dovoljenja.


Zaradi lesne proizvodnje v industrijskem kompleksu Salonita je prizadetih približno 80 prebivalcev Anhovega, trdijo v tem naselju. Julijana Pulec: "Najprej v tisti stavbi, potem so se preselili v naslednjo stavbo, da je postopek začel teči znova. Vplivi so taki, da lesni prah stalno lebdi v zraku."


V Salonitu počnejo, kar se jim zahoče, opozarja Bogomir Bavdaž iz Eko društva Anhovo in dolina Soče: "Oni ne rabijo nobenih dovoljenj, ne rabijo nič. Tudi če jih rabijo, jih dobijo takoj, brez nobene podlage. Zdaj se je malo ustavilo. Odkar smo mi začeli malce pritiskati, jim tudi v Ljubljani ne dajo vsega, kar si zaželijo."


V Civilni iniciativi Danes po besedah Manuele Korečič zahtevajo: "Da Salonit Anhovo nemudoma prekine s proizvodnjo lesnih izdelkov in tudi, da začne upoštevati zakonodajo."


Direktor invalidske družbe Inde Sandi Bačar o odločbi gradbene inšpekcije: "Ta je ugotovila, da se pridobljeno uporabno dovoljenje ne sklada z dejavnostjo proizvodnje v tem objektu, o katerem govorimo. Takoj ob prejemu odločbe smo pristopili k pridobitvi tega dovoljenja in k vsem potrebnim korakom za izpolnitev zahtev inšpekcijske odločbe." Dodatnih pojasnil v družbi Inde za zdaj ne želijo dajati.Alan Perry Slovenija
Humanitarno društvo StanislaV
STANISLAV VALENTINČIČ
bottom of page